جراحی دندان
جراحی دندان
جراحی دندان شامل هر نوع جراحی است که روی استخوان فک و دندان ها صورت می گیرد و یکی از رایج ترین خدمات دندانپزشکی محسوب می شود. این جراحی شامل فرآیندهایی است که به درمان بسیاری از مشکلات فک و دندان بیمار کمک کرده و بر خلاف نامش یک عمل سرپایی تلقی می گردد و بیماران در عرض چند روز می توانند فعالیت های روزمره خود را از سر گیرند. نکته حائز اهمیت آن است که قبل از تصمیم گیری در مورد این که آیا مشکل شما نیاز به جراحی دارد یا خیر، دندانپزشک مربوطه شما را به جراح ارجاع داده تا جراح پس از بررسی وضعیت و سلامت دهان و دندان های شما، بهترین درمان را برای شما مشخص نماید. ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر شرافتی با بهره گیری از بهترین و با تجربه ترین مشاورین در امر جراحی دهان و دندان، شما را در این امر مهم یاری می رسانیم.
انواع جراحی دندان:
1- جراحی اپیکواکتومی: اپیکواکتومی که به اختصار اپیکو نامیده می شود تحت عنوان جراحی قطع ریشه دندان یا پر کردن انتهای ریشه نیز شناخته می شود. این درمان زمانی که عصب کشی کامل برای تسکین درد کافی نباشد انجام می شود. جراحی اپیکو دندان شامل برداشتن نوک یا انتهای ریشه دندان بوده که با ورود از طریق لثه و استخراج مواد عفونی به روش جراحی صورت می پذیرد و حفره ایجاد شده پس از برداشت نوک ریشه دندان با ماده سازگار با بافت های زنده پر می شود. عمل جراحی اپیکو دندان در صورتی که نزدیک به عصب باشد ترجیحاً با استفاده از میکروسرجری یا جراحی دندان با میکروسکوپ انجام می شود.
2- جراحی Prosthodentic
رشته Prosthodentic (پروتز دندانی یا دندانسازی) به کلیه خدمات دندانپزشکی شامل ترمیم یا جایگزینی دندان با پروتز دندان اشاره داشته و علاوه بر این، شامل تاج و بریج دندان، دندان مصنوعی و حتی ایمپلنت دندان نیز می گردد.
- تاج یا روکش دندانی: دندان ها به مرور زمان به دلیل استفاده مکرر و تحت دلایل مختلفی همچون پوسیدگی یا ضربه دچار آسیب می شوند. روکش دندان، پوششی بوده که روی دندان های آسیب دیده قرار می گیرد و در شرایطی که پر کردن دندان، مشکل را حل نکند، از آن برای محافظت، پوشاندن و ترمیم شکل دندان ها استفاده می گردد. این روکش ها از فلزات، پرسلین، رزین و سرامیک ساخته شده و معمولاً در طول زمان تنها نیازمند رعایت بهداشت دهان و دندان می باشند.
- بریج: بریج دندان فاصله ایجاد شده توسط یک یا چند دندان از دست رفته را پر کرده و شامل سه یا چند روکش است که روی دندان های موجود در دو طرف فضای خالی قرار داده می شود. دندان هایی که فضا را پر می کنند دندان پونتیک (مصنوعی) و دندانهایی که دندان پونتیک به آن متصل می گردد، تکیه گاه یا دندان اباتمنت نامیده می شود.
- ایمپلنت دندان: در این روش، ریشه دندان با پایه یا فیکسچر جایگزین شده و دندان های آسیب دیده یا از دست رفته جای خود را به دندان های مصنوعی با ظاهر و عملکردی شبیه دندان های واقعی می دهند. از آنجایی که جراحی ایمپلنت دندان معمولاً بدون نیاز به تراشیدن دندان های کناری، نتایج مادام العمری را فراهم نموده و ظاهری بسیار طبیعی نیز دارد، جایگزین مناسب تری برای دندان مصنوعی یا بریج محسوب می گردد.
3- جراحی افزایش طول تاج دندان
اگر سطح دندان به دلیل شکستگی یا پوسیدگی برای نگه داشتن روکش کافی نباشد و مانع از قرارگرفتن محکم روکش بر روی دندان شود، ممکن است انجام جراحی افزایش طول تاج دندان ضروری به نظر برسد. در عمل افزایش طول تاج دندان احتمالاً با برداشتن لثه و یا در صورت لزوم تراشیدن استخوان مواجه می شویم، بنابراین، قسمت بیشتری از دندان در بالای سطح لثه قرار می گیرد. علاوه بر این، افزایش طول تاج برای تغییر لبخند لثه ای در افراد نیز کاربرد داشته و جهت زیبایی بیشتر انجام می شود.
4- جراحی دندان عقل
دندان های عقل چهار دندان دائمی و در گوشه های عقبی دهان در قسمت بالا و پایین فک قرار دارند. در صورتی که این دندان ها فضای مناسبی برای رشد نداشته باشند تحت عنوان دندان نهفته قرار گرفته و منجر به بروز درد، عفونت و سایر مشکلات دندانی می گردند که برای رفع آن باید دندان عقل از دهان خارج شود. در برخی موارد حتی اگر دندان نهفته مشکلی را برای فرد ایجاد نکرده باشد، بهتر است جهت پیشگیری از مشکلات احتمالی آینده، کشیدن دندان عقل توصیه گردد.
نکات و مراقبت های قبل از جراحی دندان پزشکی:
- تهیه تصویر اشعه ایکس از دندان تحت نظر دندان پزشک
- اطلاع رسانی به پزشک در مورد مصرف ویتامین ها، مکمل ها و نیز داروهایی که بدون نسخه مصرف می کنید.
- اطلاع رسانی به پزشک در صورت احتمال مصرف داروی وریدی بیس فسفونات
- اطلاع رسانی به پزشک در صورت ابتلا به اختلالاتی مانند نقص مادرزادی قلب، دیابت، بیماری کبدی، اختلالات تیروئید، بیماری کلیوی، ابتلا به فشار خون بالا، داشتن مفاصل مصنوعی، دریچه آسیب دیده قلب، بیماری آدرنال، ضعف سیستم ایمنی و سابقه اندوکاردیت قلبی
مراقبت های پس از عمل جراحی دندان و لثه
- پرهیز از فعالیت های شدید بدنی تا 24 ساعت
- عدم استفاده از نی جهت نوشیدن مایعات تا 24 ساعت (این امر با شل شدن لخته های خون سبب می شود استخوان در معرض دید قرار گیرد)
- استفاده از غذاهای نرم مانند ماست، سوپ و پودینگ تا یک روز پس از جراحی
- بالا نگه داشتن سر در هنگام دراز کشیدن
- شستشوی دهان با سرم نمکی پس از گذشت 24 ساعت از عمل جراحی